Lirih Tinta Ku...

It's so easy to think about love, to talk about love, to wish for love... But it's not always easy, to recognize love, even when we hold it in our hands...

HeartBeat

~Nuffnang~

{::}kEBaKaRaN...{::}

Mlm towk aku mok cita pasal kebakaran yg berlaku selang sebuah dpn umah family aku di Gita sia dlm jam 8mlm mcm ya... Huiiinaaaaaaa... Nang dahsyat aieeeeeee... Nebes ku nangga. wpun aku ngak bdiri d beranda umah yarabieeee bahang api nang terasa.. Tp syukur alhamdulillah api pdm juak kira2 stgh jam pasya... Aku pun xsure... Paling sedihnya... Rumah ya nang rentung lah mcm ayam panggang... Harum bulak tek mcm ayam panggang tinggal tulang jak... Bomba dtg masa tiang2 umah dah letak letuk terguguk... Tambah menyukar kerja2 bomba, pili bomba dpn umah family aku rupanya dah d block airnya... Tapi at least bomba dtg menyempurnakan apapa yg patut... Mcm2 perkara lucu, panik, n sewaktu dgnnya yg dpt ku nangga masa kejadian ya...

bOmBa yG tGh bERuSaHa mEmBukA pILi bOmBa...

Antara sedikit sbyk kisah yg sempat aku kutip mlm tok... Alkisahnya mcm tok lah cita nya... Dpn umah family ku ya, umah D.O samarahan... Kebakaran ya berlaku nang blakang umah D.O ya... So d umah D.O ya tek, hanya tinggal dua org gaji Indon nya. Aku namakan cdak OG1 ngn OG2 jk k... OG2 tok tek demam. Nak d jadikan crita yg d critakan kembali oleh bapak aku yg sedang menolong mengalihkan keta2 mahal kat umah D.O ya tek nak... So dlm kekalutan fikiran cdak duak ya tek... OG1 ya boleh mdh ngn bapak aku... "Sorong aja pak, sorong aja..." Aku ingat apa juak yg nak d sorong oleh OG1 ya tek. Rupanya keta Merce D.O duhal. Imagine jk mcm ne nak OG1 tek nk nyorong keta Merce ya sorg dirik. Dahlah handbrake xlepas... Aku dgr cita bapak ku tek nang leput2 la netak OG1 ya sbb membayangkan rupanya nyorong keta Merce yg berat ya... Lps ya bapak aku tek suruh nya nutup alarm yg meraong2 ya... Yalah tek nama org panik nk... No pword yg slama tok d hafal blh gk lupak... Blm gk bapak ku cita ttg OG1 ya nyiram keta Lexus D.O ya. "Bagi enjin sejuk pak...". Cara ya mmg logik tp kelakuan nya ya tek lucu... Nyiram air pun dah xbtl gk nya kotan panik tek nak. OG2 yg demam tek nunggu jk d luar umah D.O ya sambil meraong2 sbb tkejut plus ketakutan yg amat sgt... Ditambah gk dgn bingitnya bunyi alarm... Huuuuuu... Bunyi percikan api yg marak... Bunyi org awam yg skdr mjadi penonton yg memenuhi jeraya dpn umah aku...

pERhImpUNaN tERgEMpAk oRg KpG...

tOkLah uMaH DO...

Maha Suci Allah... dan aku lihat dgn bigik mata aku sendirik yg tbeliak.. Masa azan dilaungkan... Subhanallah... Api yg marak sblm ya tek, menjadi reda seketika sblm nya mjadi percikan api mcm api BBQ wpun xpdm sepenuhnya... Aku pernahlah tbaca dolok dlm Mastika keluaran bila aku xingat yg memceritakan ttg api yg tpadam dgn sendirik nya slps azan di laungkan... Nang mena... Wpun xpdm terus sbb yg tbakar ya umah papan bertiang kayu n aku asa nang dah lamak juak... Adalah lbh tua dr umur aku lik... So peratusan api utk meranapkan seluruh umah dgn licin nya... Mmg tinggi... Syukur xda kemalangan jiwa... Tp menurut ura2 org awm tek nak... Kbakaran blaku sbb litar pintas lampu warna kuning 50watt ya... Maklumla wayaring lmk kali....

aPi yG dAh cOoL dOwn Lps AzAn...

Ada aku upload vid kebakaran ya... Mungkin xjelas glak sbb mlm or mungkin sbb aku juz makey hp N80 ku jak... harap2 jelas la... Enjoy k... Bak Kata pepatah... Kecik2 jadi kwn bila besar jd lawan...

video

pREvIeW kEbAKaRAn yG bLAkU...

5 Tinta Menari Bersama...:

Anonymous said...

hi... nice blog... dahsyat juak kebakaran ya owhhhhhh...

khairul onggon said...

phewww... sib bait sekda kemalangan jiwa... kira ktk tok nang reporter blogger lah tek.. eheks.. baguzzz..

e.r.m.i.e z.e.n.t.i.e said...

wah!!! angus, angus!!!! he5x

AmirFX said...

Kmk ada juak d tmpt kejadian... Molah report ngn adik mek... Mun nak nangga sila lah ke http://rusthouse.blogspot.com/
Nang kamboh sidak kampong... Ada juak yang gago nak nulong bomba time ya.... Prihatin ada jak....

Ken Cornellius said...

sempat agik dak OG ya polah cita tegal dh panik gilak..hmm.. nang teruk juak kebakaran ya..

There was an error in this gadget

HeartBeat

~Good Writer With Good Stories...~

~Komentar Anda...~

Get This Recent Comment Widget!

Followers