Lirih Tinta Ku...

It's so easy to think about love, to talk about love, to wish for love... But it's not always easy, to recognize love, even when we hold it in our hands...

HeartBeat

~Nuffnang~

{::}Kena Tindih Masa Tidur...Warning...Spooky...{::}

Well... As i gone thru my emails juz now... There's one email dat catches my eye... It's bout phenomenon "Kena Tindih Masa Tidur...". At first, a lil goose bump menyerang me while reading it...

Nie tindih2 mesra namanya...

But then it explain more in science view... So... hopefully lepas baca diz email, will add u more info bout this kind of phenomenon... Bkn xcayak "those things" but i dun believe in ghost but i do believe there is DEVIL... Syaitan yg akan sentiasa mencari jalan utk menyesat kan umat Rasullulah S.A.W...


{::}Fenomena kene tindih... kepercayaan ataupun kebenaran?{::}

Just to share... aku baca segmen pengalaman menyeramkan dalam book and readings, byk sgt orang dok citer pasal pengalaman kena tindih ni........ betul ker kena tindih disebabkan gangguan makhluk seperti jin atau hantu?

Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan, hujung jari, terasa berat kat dada... nampak mender2 pelik2 (hantu, makhluk hitam dan sebagainyer) .

kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur pernah ade pengalaman kena 'tindih' ni masa skolah menengah dulu... aderla dalam 3-4 kali jugak... masa tu aku sedar... boleh bukak mata separuh..... aku tau aku sedar... tapi takleh gerak... kadang2 geram, sbb takleh gerak..... pastu 5 minit baru leh gerak.... aku dulu pun takut... mmg ingat kena hempap dah... lepas boleh gerak tu seram sejuk jer...

tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia..... barula aku tau kebenaran dia.... ni aku nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer 'sleep paralysis'.

Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'... adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara). ... temporary paralysis ni selalu berlaku bila tim e2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis).

ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage.... otak akan bagitau badan kita suruh rehat... so, badan kite kira macam switch off kejap... REM atonia (tader muscle tone)......

ok, otak kiter pun ader switch off button.... dipanggil reticular activating system RAS...... bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni... so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on.... kirenyer screen saver laaa or hibernate...

so, bila kita bangun, RAS switched on balik...... kita sedar fully awake state.... tapi kadang2, electrical signal tak di activate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter.... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika... before otak activate balik..... mmg menakutkan tapi benar....

tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full.. kadang2 partial atau sebahagian jer... tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc.... dan lagi satu, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations (halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)

sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis:

1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama

2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock)

3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni... penat sgt)

4. stress yang byk kat otak... masalah keluarga, kewangan bla2

5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh beskal.... heheh extreme sgt contoh aku ni)

6. orang yang ader penyakit narcolepsy

So jangan lagi kata kena hempap ngan hantu. Korang lagi hantu sebenornye.. .... tapi kalau korang yang terutamanaya kaum lelaki tu kalau celik jer mata tiba2 kena tindih dek bini jangan la korang baca ayat Kursi tu.. nanti tebakar lak bini.. bacalah Alhamdulillah!

Janganlah sampai tidor mcm nie...

4 Tinta Menari Bersama...:

kirana said...

Heheheheh.... no komen!

am-rie said...

kesimpulannya yang dapat di polah dari sitok..
org kita susah nak nyebut benda2 yang saintifik tok..
so nak mudahnya, nya madahla kena hempap antu masa tdo..hehe
pandei2 jak molah kesimpulan..hehe

Ivy Metaga said...

hehehehe...ooohhh baru kmk tauk eh, dulu2 ada juak dgr org padah cam ya, di tindih hantu huhu

eMBuN_mALaM said...

kirana, am-rie, ivy - semua ya adalah typical thought of manusia yg susah nk menerima adanya penjelasan saintifik utk sstgh benda...benda2 halus, makhluk halus, semua ya ada tp mcm kata DUKUN LINTAH, lom pernah kmk dgr org mati di bunuh antu... mcm kes santau ka, rasuk ka, ya mmg ada... cuma kebenaran nya susah mok d terimak akal kdg2 bah... kata pujangga, tepuk dada, tanyak lah selera masing2... ish ish ish... wanginyaaaaa... ahakzzzzzz...

There was an error in this gadget

HeartBeat

~Good Writer With Good Stories...~

~Komentar Anda...~

Get This Recent Comment Widget!

Followers