Lirih Tinta Ku...

It's so easy to think about love, to talk about love, to wish for love... But it's not always easy, to recognize love, even when we hold it in our hands...

HeartBeat

~Nuffnang~

{::}Black Pepper Beef Chop...{::}

A little bit late but i think its ok to share my recipe of Black Pepper Beef Chop which i made on last Sunday... Yarabieeeeee... Nang nyaman... Heheheeee... Nama jak kerja d supermarket... Pernah nangga cdak staff molah marinate beef tp aku modified lah my style... Bahan2 nya simple jak...

Yahhhhhhh... ktk org xtauk kmk chef bertauliah... Xlamak tinggi gk topi ya lak...

Of course main bahan nya... Daging yg dah di slice at least 1cm thick... or chicken meat pun blh juak or even chicken wing... Sapa yg mok nya lembut mcm d restaurant 5star ya, blh lah peram kan dgn meat tenderizer lok... Tp xdpt slalu d amal la...

Sos cili maggi or paling nyaman mun makey sos cili nyonya special... [dlm stgh mangkuk... ]Ikut byk bhn asas tadik...

Serbuk lada hitam... [Dlm 2sudu besar...] lebih mun suka pedas...mok gala2 mcm towk pun blh juak*sak berasap...* n tambah sos lada hitam sikit...

Tambah Basil Leaves mun suka... Mun xsuka xboh la... Tp kmk suka sbb baunya harum... Apapa yg kmk masak mesti ada Basil Leaves... xbyk sikit pun jadi... [dlm stgh sudu]

Sikit gula sbg pemekat...[dlm stgh sudu besar]

Sedikit garam bkn secukup rasa... skdr pemasin jak... jgn skali2 makey AJINOMOTO... hilang fresh nya lak... *yerrr... apakah???*

Semua bahan dlm gambar ya tadik d campur skali... Gaul shingga sebati... Pasya masukkan bahan utama tadik satu persatu... gaul satu persatu, asingkan... Masukkan lagi satu persatu, asingkan... Last skali baruk ngeremek sekali...


Pasya simpan dlm icebox slama 15min... Skadar cukup utk d peram tek konon... Mun mok nyaman, peram semalaman lah...


Then pas 15min tek konon sambil ya tek, panaskan kuali non stick lok... Kuali biasa pun blh juak tp susah lah nak balit membalitkan nya... Sbb takut melekat... Ok, pas kuali dah panas tek nak...

Masukkan margarine sbg bhn utk memanggang... Or kepada yg lebih berkemampuan...

Bolehlah makey EVOO... ataupun Extra Virgin Olive Oil...

Pasya boleh lah mula memasak bila margarine dah cair or evoo dah panas... Semasa memasak ya, sblm mengkuak lentang kan daging, pastikan darah dlm daging ya dah pun keluar n bertakung di atas daging ya k... Then baruk lah boleh di balik daging ya... Supaya senang kita nak tauk samada sblh ya dah half cook ka blm... N then, bila bunyi percikan margarine dah kurang, baruk kita balit skali lagik daging ya... Masa ktk org akan nmpk ada cecair putih dlm kuali ya... Boh risau, ya hanyalah jus lemak yg akan di gunakan semula... Lak mdh mcm ne nk makey nya... Pendek kata, biarkan jak...

Yang nie dah quarterly half cooked... Ahakzzzz...

Mostly people suka daging half cook... But not 4me... Gelik ngenang bakteria2 yg masih idup dlm flesh nya ya ehhh... I prefer the fully cooked... Tenang n selamat asa jiwa raga nk ngunyah n nelan nya... So, bila ktk org asa daging ya masak, blh lah di angkat n pasya ulang sehingga habis...

So finally,

Dah d hidang...

Up close n Personal...

So lebihan margarine yg dah cair tadik, blh lah di polah sos nya mun maok... amik sikit air panas, masukkan dlm kuali, then gaul shingga air tadik sebati dgn lebihan bahan marinate tadik... Mun suka leh tambah sos lada hitam sikit... Or, ktk org leh carik ikan kembong ka, ikan kilat ka, apapa jenis ikan jak yg ktk org suka... Panggangkan dlm kuali tadik... So ktk org akan dpt ikan panggang black pepper...


SELAMAT MENCUBA... BERJUMPA LAGI DI EPISOD AKAN DATANG...

9 Tinta Menari Bersama...:

[h]einsen said...

ptt kmk ada dgr cdak chef wan, chef ramsey mngamok ariya..ada urg mok mencabar kehebatan sidak ya masak..

Ivy Metaga said...

yoh..mmg nyaman jak rupa. kuar air liur hahhaa..

e.L.L.e said...

cam nyaman jak ya.kmbg aek liur ngga nya koh.hee

AmirFX said...

Kmk ada sedikit buah squash dari ladang famville kmk.. Apa boleh masak k buah ya owhhh??

eMBuN_mALaM said...

Sen, ne ndak cdak ngamok... cdak tb nyuruh kmk ganti tpt cdak molah rancangan masakan... *pasan jap lok...*

Ivy, nang nyaman... lebih nyaman asa bila mak sendirik madah nyaman... GIk berbaloi asa...

Elle, coba ktk try molah... kan dah ada bhn2 nya... xperlu bhn2 yg mahal... bhn tempatan kita pun boleh...

Amir,buah squash k ktk molah jus sambil mkn ngn beef chop ya... xpun perah sikit atas beef ya... nyam nyammmm...*rasa chef bertauliah jk klakar...*

Ms Tikot said...

Nyaman kali jak rupa black pepper beef ya. Slurp...

Su iJamm said...

next time ktk coba molah resepi ikan kelik k.. pat djual rah supemol..

c-idah said...

sedapnye....

pandai masak gak upanye yek..

eMBuN_mALaM said...

Ms Tikot, nyaman juak... eheheeee... *malu puji dirik...*

su, lak kita merondeng 50% 50& kehhhh...

kak idah, pandai la kak... pompuan skrg klu xpandai masak, hancurrr kak... adik pandai masak suma masakan, tp kena modified adik punye cara je... tp kek mintak maaf awal... biskut, blh laa...

There was an error in this gadget

HeartBeat

~Good Writer With Good Stories...~

~Komentar Anda...~

Get This Recent Comment Widget!

Followers