Lirih Tinta Ku...

It's so easy to think about love, to talk about love, to wish for love... But it's not always easy, to recognize love, even when we hold it in our hands...

HeartBeat

~Nuffnang~

{::}Peringatan Buat Semua...{::}

Benar atau tidak, terpulang kepada diri sendiri... Yg pasti, BERINGAT SEBELUM KENA... MENCEGAH LEBIH BAIK DR MENGUBAT... Renung2 kan... Selamat menyelamatkan Diri...

1. Jika anda makan satay, jangan pula lupa timunnya, sebabnya
memakan satay bersama karbon yang terhasil selepas pembakaran
akan mendatangkan kesan karsinogen! Apa bendanya karsinogen tu?
(Ianya ialah suatu keadaan yang menyebabkan barah). Timun pula
adalah anti-karsinogen.

2. Jangan makan udang selepas mengambil pil vitamin C ! Yang mana anda
akan mati keracunan Arsenik dalam beberapa jam sahaja.

3. Cuba yang ni bagi penggemar makanan ni "Bah Kut Teh" (babi).
Banyak orang Cina suka makan yang ni, lihatlah sebelum terlambat. Cuba
tuangkan Coke (minuman bersoda) atas kepingan daging babi tu dan
tunggu sekejap, anda boleh tengok ulat berenyut-renyut keluar dari
sana. Fakta diperolehi dari 'Health Corporation of Singapore'.

4. Barah akibat penggunaan bahan dalam Shampoo. Balik rumah dan
pergi periksa. Tukarlah ke jenama lain sebelum terlambat, jika
kandungan dalam shampoo anda mengandungi Sodium Laureth
Sulfate atau ringkasnya SLS. Bahan ini akan menyebabkan barah
dalam jangka masa yang panjang dan ini bukannya jenaka. Shampoo
yang disahkan mengandungi bahan ini ialah; VO5, Palmolive, Paul
Mitchell, L'Oreal, Hemp Shampoo terbaru keluaran body shop, Nature
Force dan lain-lain lagi. Shampoo Clairol's Herbal Essence adalah
satu-satunya yang mengandungi Sodium Laureth Sulfate secara tunggal.
Meskipun pertanyaan telahpun dibuat terhadap syarikat ini dan jawapan
dari mereka ialah, "Ya memang kami dah tahu masalah ini tetapi kami
tidak boleh melakukan apa-apa kerana kami memerlukan bahan yang boleh
mengeluarkan busa yang banyak". Dalam pada itu, Pasta Colgate & Dee
Dee (untuk kanak-kanak) turut mengandungi bahan yang sama untuk
penghasilan busa.

5. Kepada penggemar makanan jenis mee segera (tak kiralah maggi,
koayteow dsb), Pastikan berhenti makan dulu sekurang-kurangnya 3 hari
selepas mengambil mee segera sebelum mengambil paket yang seterusnya.
Maklumat yang dikongsi bersama dengan seorang doctor. Keluarga saya
telah menghentikan pengambilan makanan ini setelah mendapat tahu
berkenaan salutan wax ke atas makanan ini. Inilah yang menyebabkan mee
segera tidak melekat antara satu sama lain apabila dimasak. Telah
dinyatakan terdahulu melalui SEORANG AKTOR dari SBC (sekarang ni
dikenali sebagai TCS). Beberapa tahun lalu, yang mana kariernya
membuatkan beliau sangat sibuk untuk memasak, jalan mudah mengambil
mee segera setiap hari. Kemudiannya beliau disahkan menghidap barah.
Barahnya disebabkan wax dalam mee segera. Doktor juga memberitahu yang
badan manusia memerlukan 2 hari untuk membersihkan wax dari sistem
badan. Seorang lagi mangsa yang serupa ialah Pramugara dari SIA yang
mana setelah berpindah dari rumah ibunya ke rumahnya sendiri, Dia
tidak memasak tetapi kerap makan mee segera. Dia didapati menghidap
barah dan mati selepas itu. Sekarang ini tindakan memakan mee segera
bolehlah diistilahkan sebagai 'makan untuk mendapat barah'. Kalau
istilah James Bond, 'Licence to kill!'

6. Bawang Goreng segera, Seorang kawan melawat ke sebuah
perusahaan kecil membuat bawang goreng, dan melihat terdapat
banyak straw minuman. Yang bewarna dan tidak bewarna diasingkan. Apa
yang mengejutkan ialah straw yang tidak bewarna dicampur bersama
gorengan bawang yang bertujuan apabila plastik straw tersebut
dipanaskan, ianya melebur lantas menyaluti bawang tersebut. Sebab
itulah kalau bawang goreng segera yang dibeli terdedah kepada udara
tak akan lembik tapi kalau kita buat sendiri lembik dalam masa yang
singkat sahaja. Sebarkanlah maklumat ini kepada orang- orang yang anda
sayangi dan pengguna yang masih belum disedarkan lagi.

6 Tinta Menari Bersama...:

Ivy Metaga said...

tq kerana share ttg info2 ni..amat berguna..=)

avar said...

yah...mengggerunkan fakta2 u tok..
thanks owh..
ish..

Abd Razak said...

salam...

best info tok tq...

Kelebar Malam said...

yarabbi...gelik rasa nyawa mek baca artikel tok...thnx for sharing...

AmirFX said...

kmk dah share ngn kawan kamek time nya makan megi.. alu ngereco ngn kmk pasya... Ada sik ubat k ngilang penyakit suka nyakat org lain?

~PakKaramu~ said...

Salam ziarah dari Pak Karamu

There was an error in this gadget

HeartBeat

~Good Writer With Good Stories...~

~Komentar Anda...~

Get This Recent Comment Widget!

Followers