Lirih Tinta Ku...

It's so easy to think about love, to talk about love, to wish for love... But it's not always easy, to recognize love, even when we hold it in our hands...

HeartBeat

~Nuffnang~

~AKTA HASUTAN...~

Mengikut Seksyen 3 (1) Akta Hasutan - kecenderungan menghasut ialah :-

1. Mendatangkan benci atau penghinaan atau menimbulkan perasaan tidak suka kepada mana-mana Raja atau Kerajaan.

2. Menimbulkan rakyat mana-mana Raja atau penduduk mana-mana wilayah yang diperintah oleh mana-mana Kerajaan supaya cuba diubah dengan apa-apa cara secara yang tidak sah, apa-apa jua yang tertubuh menurut undang- undang dalam wilayah Raja itu atau wilayah yang diperintah oleh Kerajaan itu.

3. Mendatangkan benci atau penghinaan atau bagi membangkitkan perasaan tidak suka kepada pentadbiran keadilan dalam Malaysia atau dalam mana-mana Negeri.

4. Menimbulkan perasaan tidak puas hati atau tidak suka di kalangan rakyat Yang Di Pertua Agong atau rakyat Raja mana-mana Negeri atau di kalangan penduduk Malaysia atau penduduk mana-mana Negeri.

5. Mengembangkan perasaan jahat dan permusuhan antara beberapa kaum atau golongan atau penduduk mana-mana Negeri.

6. Menyoal apa-apa perkara, hak, taraf, kedudukan, keistimewaan, kedaulatan atau hak kedaulatan yang ditetapkan atau diperlindung oleh peruntukan- peruntukan Bahagian 3 Perlembagaan Persekutuan atau Perkara 152, Perkara 153 dan Perkara 181 Perlembagaan Persekutuan.


Nota Embun: rasa2 nya ENCIK MAZIDUL AKMAL SIDEK boleh sik di report owhhhh??? pjg ada jk komen ku tek dlm blog nya tek ko... tedah dirik... nasib palak ku lihai juak... nunggu nya publish bok ktk org dpt baca... hmmmm... mun nya publishhh lah... Asanya nya ada mdh nya bkn nk menegangkan keadaan... Tp mun xda niat, apa perlu di pertikaikan...??? Kan scr sik langsung menegangkan keadaan...? Hmmm... Aku emo bila negeri Sarawak tercinta ndak alah2 jd mangsa... Hmmm...

3 Tinta Menari Bersama...:

Faizal n Fashitah said...

Dah mek baca tek. Well, pendapat mek. Ada patut juak Mazidul ya bangkitkan benda tok. Sikda la rupanya nak menghasut ka apa ka. It's just keluhan n sikpuas ati jak pasal benda tok. If dipandang dari sudut positifnya.. mek rasa pun kerajaan patut gubal balit benda tok. Tapi dengan syarat la... Kita mansuhkan slip putih, then kerajaan pusat patut naitkan royalti minyak n gas jadi 20%.. fair n square XD

Beautiful Stranger said...

ney ow..pakey nama ktk kah?

☯❤Embun Malam❤☯ said...

Abg Odio... mmglah... tp tangga ktk comment cdak lain... alu mcm2 d ungkit... xpatut alu jak... kira mhasut laaa...

Vivie... x d approve lah yaaa... sbb mek ngajar nya sejarah n ingatnya ttg akta ya... tp xkisah juak laaa... nya ada mintak maaf tp mek masih xpuas ati ttg komen cdak lain ya... ktk rasa, nang termasuk dlm akta hasutan sik sbb scr clangsung menimbulkan rasa kurang senang pelbagai pihak??? kmk rasa YESSS...

There was an error in this gadget

HeartBeat

~Good Writer With Good Stories...~

~Komentar Anda...~

Get This Recent Comment Widget!

Followers